Фото Паровий млин 19 століття «Бюлер»

Паровий млин 19 століття «Бюлер»


Наприкінці 19 століття крім вітряків в Україні почали зводити млини, оснащені паровим котлом. Основною перевагою таких споруд було те, що їхня робота не залежала від природної стихії. Деякі власники робили ставку на випуск сортової муки, тому замість традиційних жорнів використовували більш прогресивне обладнання для помелу зерна — вальцові верстати. Вона працює на вальцьових верстатах швейцарського виробника «Бюлер», яким вже понад сто років, а борошно вищого гатунку виробляють досі. Виявляється, в Україні збереглися ще як мінімум два млини, збудовані в 19 столітті, які працювали на аналогічному устаткуванні. Ми вирішили подивитися на одну з них та вирушили до села Борисівка на Дніпропетровщині. До речі, у тутешніх місцях село славиться своїм цілющим джерелом, відомим з давніх-давен. Поринути у воду сюди приїжджають навіть мешканці сусідніх областей. Але нас цікавила не цілюща вода, а історія столітнього млина, побудованого поряд із джерелом.

wikipedia